Gitártanulás mester szinten – Te alkalmazod ezt az elvet a gyakorlásodban? 2


Sok évvel ezelőtt így fejlődtem lassan a gitár tanulás során:

Először is leírom az esetemet, hátha segít, és utána rátérünk e bejegyzés tárgyára. Évekig elég lassan fejlődtem, pedig gyakoroltam. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy kezemben volt a gitár, és játszottam rajta ezt-azt. Aztán eljutottam arra a pontra, hogy azt mondjam, „na, itt valami nem stimmel. Gyakorlok, gyakorlok, és mégsem fejlődöm úgy, ahogyan szeretnék”. Micimackó módjára szugeráltam magam, hogy „gondol, gondol”, hogy rájöjjek valamire. Ez pedig a következő lett:

Ahogyan megfigyeltem a játékomat, és a gyakorlásomat, azt vettem észre, hogy bár sok leckét gyakoroltam, de egyik dolgot sem vittem „végig” a gitár tanulás során. (Ebben a bejegyzésben a „lecke” szóval jelölök mindent, amit meg lehet tanulni a gitáron. Lehet az egy gitár szóló, egy riff, egy dal, egy gitár lecke, bármi). Vagyis belekaptam ebbe-abba, játszottam is, gyakoroltam is, de nem jutottam el oda, hogy ténylegesen el tudjam játszani az elejétől a végéig magabiztosan, folyamatosan, hibázás nélkül.

Ebből a bejegyzésből megtanulsz egy fontos elemet ahhoz, hogy ez Veled ne forduljon elő.

A mester szintű gitár tanulás egyik kulcsa

Egy gyors megjegyzés az elején: azt a fogalmat, hogy „mester szintű”, egy gyakorlási módra, szemléletre értem, és nem pedig egy konkrét szintre. Vagyis, eljátszhatod a Kis kece lányomat (a kezdő  gitár leckék között megtalálod) is mester szinten, akkor is, ha csak 1 hete gitározol. És persze, ha már 10 éve, akkor meg egy komolyabb leckét. Teljesen mindegy, az elv ugyanaz.

Ha alkalmazod ezt az elvet, amiről szó lesz, a következőt éred el: megnő az önbizalmad, gyorsabban fogsz fejlődni, és így nagyobb örömödet leled a gitározásban. Kérlek, az elv egyszerűsége ne tévesszen meg: az életben sokszor a legegyszerűbb dolgok teljesítenek a legjobban. Tapasztalatból mondom, hogy ahogyan nekem problémát okozott, úgy sok más gitárosnak is ezt okoz az, ha nem ismerik ezt az elvet, vagy félreértik a fontosságát.

Az elv a következő: bármilyen leckét is gyakorolsz, annak  a leckének mennie kell fejből. Egész addig nem tudod azt a leckét, amíg nem tudod eljátszani fejből az egészet. És nem csak a leckét nem tudod, de a lecke jótékony hatását sem fogod tudni felhasználni teljes erejével a saját zenédben. Nézzük meg a részleteket, miért gyorsítja a sokszorosára ez az elv a fejlődésedet a gitár tanulás során.

Ezért fogsz gyorsabban fejlődni

Ha már megy fejből egy lecke, sokkal jobban fogsz tudni a gitározásra, és a kezeidre koncentrálni. Előfordult már Veled, hogy hol a kottát/tabot nézted, hol a gitárt? Hogy elkezdted játszani a leckét, aztán visszatekintettél a kottára, ott megpróbáltad kibogarászni, hogy hol is tartasz, aztán vissza a gitárra, ott megint megpróbáltad felvenni a fonalat? És ezt ismételgetted, majd tele lett a hócipőd, és inkább hagytad a francba az egészet?

Először is meg kell tanulnod, hogy hogyan kell megtanulni egy leckét. Ha ez megvan, akkor már minden figyelmeddel a kezeidre, ujjaidra koncentrálhatsz. A lecke megtanulásának módja pedig a szétdarabolás. Ez alatt azt értem, hogy csak annyit gyakorolsz egyszerre, ami megy fejből. És ezt megismétled párszor. Ha ez a kis darab már megy, akkor jöhet a következő pár hang, vagy ütem. És így tovább. Vagyis lépésről-lépésre mész végig a leckén. Így minden apró váltásra oda fogsz tudni figyelni, és sokkal gyorsabban fogsz fejlődni.

Csak azt tudod megcsinálni, amit el tudsz képzelni

Másodjára, megtapasztalod magát a folyamatot, ami ahhoz kell, hogy valamit mesteri szinten megtanuljál. Ennek szerepe óriási a gitár tanulás során. Az ember nem képes azt megcsinálni, amit nem tud elképzelni. Ha megtanultál mester szinten valamit (akár a Kis kece lányomat, ha most kezdted a gitározást), akkor már látod a folyamatot. Vagyis megtapasztaltad azt, hogy mi kell ahhoz, és hogyan kell gyakorolnod, hogy a lecke menjen. És így el tudod pontosan képzelni ez. Benne lesz ez a gyakorlási mód az agyadban, a tudatodban. És így fogsz mindig gyakorolni.

Az önbizalom ereje

Ha el tudod képzelni, hogy valamire képes vagy, akkor az hihetetlen módon megnöveli az önbizalmadat. Nem kell mondanom, hogy ennek mekkora szerepe van a gitár tanulás során. Ha akár a legegyszerűbb nótát el tudod játszani mester szinten, akkor tudni fogod, hogy képes vagy rá. Ha ezt tudod, akkor a legközelebbi leckének is így fogsz nekivágni. Mivel ezt is a mester módon való gyakorlás elvének megfelelően fogod gyakorolni, ezért ez is sikerülni fog, ami szintén megnöveli az önbizalmadat. Vagyis belekerültél egy pozitív spirálba, örvénybe, amivel egyre erősíted magadat. Ez kulcs a sikerhez.

A végső teszt

Már hosszú lett ez a bejegyzés, pedig könyvet tudnák írni erről a témáról, de most nézzük meg a végső tesztet. A teszt a következő: próbálj eljátszani valamit, amit szeretnél. Sikerült eljátszani folyamatosan, fejből, megtorpanás nélkül? Ha igen, gratulálok! Ezt a leckét teljes mértékben bele fogod tudni építeni a saját játékodba, szólóidba, dalaidba.

Ha nem, akkor nézd meg részleteiben, bontsd darabokra. Ne nyugodj bele addig, amíg nem sikerül. Te is képes vagy rá, ha odafigyelsz arra, hogy hogyan gyakorolsz.

Erről a témáról, és sok másról is bőven hallhatsz gitáróráimon. Itt a link: Könnyűzenei gitár tanulás


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Gitártanulás mester szinten – Te alkalmazod ezt az elvet a gyakorlásodban?