Gitártanulás és a thai box


„Mit leshetsz el a thai box bajnokoktól a gitár tanulás során, ha kimagasló szintre akarsz jutni a gitározásban?

Nagyon szeretem a küzdősportokat, csináltam is párat több évig. Ahogy megfigyeltem a fejlődést a küzdősportokban és a gitározásban, láttam, hogy nagyon sok a közös pont bennük. Nézzünk egy olyan közös pontot, ami gyakorlati hatással van a gitár tanulásra, és így a gyakorlásodra és a fejlődésedre. Vegyünk egy példát:”

Az egyik leghatékonyabb és gyakorlatiasabb küzdősport a thai box. Nincsen benne sok mozdulat – kis túlzással 3 ütés és 3 rúgás adja a repertoárt. Ha valaki lemegy edzésre – szintén kis túlzással –  már rögtön az első edzésen megtanulja mindet. Vajon miért alakult ki ez a nagyon letisztult rendszer egy olyan küzdősportban, amely ennyire gyakorlatias?

A válasz az, hogy azért, mert ezt a néhány ütés és rúgás fajtát lehet legtöbbször megcsinálni a valóságban (példák erre a versenyek). Ezért sulykolják a legnagyobb thai bajnok is folyton ezt a néhány alaptechnikát.

Figyeld meg az összefüggést: mit csinál a thai bajnok? Alapozik. Azt gyakorolja, amit a legelső órán megtanult. Nem zavarja, hogy már 10 éve csinálja ugyanazt, nap mint nap ezres ismétlésekben. Miért vállalja ezt? Mert tudja, hogy ezeket a technikákat fogja a küzdelmek 98%-ban használni. És bajnok akar lenni.

Oké, vissza a gitár tanulásra. Mit vonhatsz el mindebből, ami segít a gyakorlás során? Először is, hasznos, ha végiggondolod, hogy milyen szintre szeretnél jutni a gitározásban. Egyáltalán nem baj, ha nem akarsz magas szintre jutni. Ebben az esetben nincs is akkora szükséged az alapozásra. (Ahogyan bárki lemehet egy box edzésre, akár „csak” azért is, hogy leadjon néhány kilót. Ez is egy remek cél.)

Ha viszont magas szintre akarsz jutni a gitár tanulásod során, akkor tudnod kell, hogy bebetonozott alapokra van szükséged, és ezek folyamatos gyakorlására. Vagyis minél magasabbra akarsz jutni, annál inkább szükséged van az alapozásra. Tudom, az a szó, hogy „alapozás” nem hangzik túl bíztatóan. Ugyanakkor, ezt is lehet izgalmasan, és változatosan csinálni. Tehát, mindennek nem kell monotonnak vagy fárasztónak lennie. Minél inkább megérted, hogy hogyan működik a gyakorlás és a gitáron való tanulás, fejlődés, annál inkább fogod látni, hogy hogyan lehet izgalmasan alapozni. (Én is alapozok a gyakorlásom 90%-ban, és sosem találom unalmasnak…)

Végül nézzünk pár olyan területet, ami alapozásnak tekinthető a gitár tanulás során:

 • Egy és többhúros pengetéses gyakorlatok
 • Legato (hammer és pull-off)
 • Sweep picking (arpeggiok)
 • Skálaformák a gitár nyakán széltében és hosszában
 • Akkordok kikeresése
 • Hangok beazonosításai
 • Frazírozás gyakorlása (nyújtás, vibrato, slide)
 • Ritmusjáték gyakorlása
 • SKáladarabok, szekvenciák gyakorlása
 • Különféle ritmikák gyakorlása szólójáték közben
 • Halllásfejlesztés

Természetesen, az alapozás során megtanult dolgokat célszerű kipróbálnod zene alapokra, kíséretekre, hogy az alaptechnikák valós zenében történő felhasználát is gyakoroljad. Ezt a részt is minél gyorsabban el kell kezdeni a gitár tanulás során (ahogyan a thai versenyző is az edzés egy részében boxzsákon, de utána már egy edzőtársa ellen próbálhatja ki a technikákat).

Érj el kimagasló szintet az alapok sziklaszilárd megtanulásával itt: könnyűzenei gitár tanulás felnőtteknek.

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük