Blogajánló:Jónás Tamás gitáros blogja


Most egy olyan blogot szeretnék bemutatni, ahol rengeteg gyakorlati és elméleti segítséget kapsz, ha meglátogatod. Ez Jónás Tamás gitáros blogja. Álljon itt egy rövid ízelítő az egyik bejegyzésből, amelynek címe: „Mitől érdekes egy gitárszóló?”

 

„Ezúttal arról írok, hogy milyen gondolatmenetet követve építek fel egy körülbelül egyperces gitárszólót egy egyszerű zenei alapra. Először is, hallgassátok meg a szólót, és a zenei alapot (utóbbit mindenki szabadon letöltheti).

 

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/9014032″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/9014816″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Egy érdekes, jól felépített szólónak a két legfontosabb feltétele: a teljes szóló fejlődése, alakulása, íve (ezt én röviden „történet”-nek szoktam nevezni), valamint a szólón belüli szakaszok, fejezetek, témák kidolgozása. Ez utóbbihoz a ritmusok tudatos kezelésére van szükség, úgyhogy a mostani leírásban is sok szó fog esni.a ritmus-ismétlésekről, ritmikai motívumokról. Emellett kitérek majd a szóló “történetének” alakulására is.

 

Lássuk akkor részletesen, hogy a szóló megírása során milyen lépéseket követtem, és milyen elemeket használtam:

 

Az 1-4. ütemben található az első ritmikai motívum. Mint hallható, ez háromszor jelenik meg, és egyre magasabb hangokon megy végig. A negyedik ismétlés helyett pedig eltérő befejezés van, benne két egymást követő érintéses üveghanggal, hiszen a 4. ütem egy kisebb periódus végét jelenti, és ilyenkor valamilyen változásra van szükség. „

 

A cikk többi részéhez klikk ide: http://gitarverseny.wordpress.com/2012/11/21/mitol-erdekes-egy-gitarszolo/

 

Tonnányi ötletet, tippet, inspirációt szerezhetsz ezen az oldalon, keresd fel. Itt találod a friss bejegyzéseket: http://gitarverseny.wordpress.com/category/friss-anyagok/

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük