Akusztikus vagy elektromos gitárt vegyél kezdő gitárosként? 6


Kezdő gitárosként bizonyára nem könnyű eldöntened, hogy milyen gitárt vegyél. Rengeteg fajta gitár van, színre, szagra, formára, és nem utolsó sorban vannak akusztikus, és elektromos gitárok. Ahhoz, hogy el tudd dönteni ezt a gitár kérdést, arra a kérdésre célszerű magadban felelned, hogy milyen zenét szeretnél játszani. Egy dolgot ugyanis tudnod kell.

Azért van sokféle gitár, mert másra valók. Egy elektromos gitárral más dolgokat lehet megcsinálni, mint egy akusztikussal. Az akusztikus gitár is egy gyűjtőnév, mivel ha csak a főbb kategóriákat nézzük, azon belül is van fém húros, és nejlon húros. Nézzük sorban:

FB_gitarok

 

Nejlon húros akusztikus gitárral komolyzenét, „tábortüzi” zenét, jazzt, bossa novat, flamencot lehet leginkább játszani, ha stílust akarunk megnevezni. Persze, lágyabb rock vagy akár metal nótákban is megtalálható (nyilván csak hozzávetőleg lehet stílus megjelölést tenni).

Fémhúros akusztikus gitárral countryt, bluest, „tábortüzi” zenét lehet játszani, de hallottam már jazzt is. (Jazzben másképpen fog szólni, mint a nejlonhúros. Annak egy fokkal „lágyabb” a hangzása. Tehát a gitárostól függ, hogy melyik hangzást szereti inkább.) És persze rock vagy metal dalok lágyabb részeihez ez is jó.

Elektromos gitárokat nagy vonalakban két részre oszthatjuk a szerint, hogy milyen hangszedőik vannak. Keményebb zenéhez inkább a dupla hangszedősök a jók. Blueshoz, funkyhoz, lágyabb rockhoz jók a szimpla hangszedősök is. Persze ez is csak általánosítás, lehetnek eltérések.

Sokszor hallom, hogy akusztikus gitárral érdemes kezdeni, mert utána könnyebb lesz az elektromos (ha pl. bluest, rockot vagy metalt szeretnél játszani). Nem értek egyet ezzel a nézettel, pont azért, mert a gitárok másra valók. Egy akusztikus gitárral másképpen kell bánni, mint egy elektromossal. Elektromossal más technikák játszhatók, mint akusztikussal gitárral. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai paraméterei is mások (pl. az akusztikus gitároknak általában szélesebb a nyakuk).

Miért kellene egy olyan gitáron gyakorolnod (akusztikuson), amin a blues, rock és metal technikákat nem tudod eljátszani? Sosem értettem ezt…

Szerintem, ha bluest rockot vagy metalt szeretnél játszani, kezd nyugodtan elektromos gitárral. Aztán később, ha be akarsz szerezni egy akusztikust, akkor megteszed majd, és szépen hozzászoksz majd ahhoz is. Nem nagy ügy…

 

Ha a gitár már megvan, akkor kezd el a tanulást a legfontosabb 5 lépéssel, amelyet minden kezdőnek meg kellene tennie: kezdő gitár tanulás online

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 Gondolat “Akusztikus vagy elektromos gitárt vegyél kezdő gitárosként?

 • Kriszta

  Szép napot Csaba!
  Először is fél éve kezdtem el gitározni, és a videói nagyon sokat segítettek! Köszönöm szépen!
  Másodszor tanácsot kérnék gitár vásárlás szempontjából. Az első gitáromnak szép hangzása van, és nem is tünt fel a problémája, míg nem fogtam màs gitárt a kezemben. Ugyanis az én hangszeremnek rettentő magasan vannak a húrjai.
  Egy olyan hangszert szeretnék vásárolni, amelyiken kényelmesebb lesz a zenélés, kissebb testű, hogy konnyebben hordozható legyen és nem túl drága, mert ha hordozom benne van a képben hogy megsérülhet.
  Inkább rockot játszanék, és különösen tetszenek a mahagóni fedlappal ellátott hangszerek.
  Én erre a három hangszerre gondoltam: ibanez AW 54-re, ibanez PC 12 MH-ra, és a yamaha GL1 gitàrleléjére.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Kriszta!
   Köszönöm, hogy írt, és örülök, hogy tetszenek a videóim!
   A húr magasság problémát lehet, hogy meg tudja oldani egy szerviz is. Sajnos, nem értek hozzá annyira, és akusztikus gitárnak a húrbeállítása más tészta, mint az elektromosé, de elvileg nem lehetetlen.
   A kinézett három gitár közül a 2 ibanezre szavaznék, mert az utolsó az nem egy teljes méretű gitár. Mármost, a kisebb gitárok hangja sokszor gyengébb, és olcsóbb faanyagból is készült (persze, lehetnek kivételek, mestergitárok, stb, de azt hiszem, ennél a modellnél nem ez a helyzet). A két ibanez mindegyike jónak tűnik nekem, mint akusztikus gitár.
   Üdvözlettel:
   Csaba

 • Marcsi

  Amikor gondolkodtam a gitártanuláson, minden „hozzáértő” azt javasolta, az akusztikussal kezdjem, mert elektromossal kezdeni olyan, mintha robogót se tudnál vezetni, de egyből speed motorra akarnál ülni.
  Szerencsére meggyőztél ennek ellenkezőjéről és ahelyett, hogy „tábortüzes”, stb. zenével kísérleteznék, ami távol áll tőlem, másfél év után – a nulláról indulva – olyan dalokat játszok – még ha nem is teljes hosszában – amiket szeretek: Iron Maiden, Metallica, Primal Fear, Guns n’ Roses…. ez nagy örömet ad és kitartást a további tanuláshoz.
  Még mindig emlékszem, amikor először kapcsoltuk be az erősítőt és megszólalt gitárom – na akkor 100%-ig biztos voltam benne: jól választottam. 🙂