Kreator: Phantom Antichrist


Bár nagyon szeretem a thrash metalt, annak leginkább a bay area-féle vonulatát ismerem (Exodus, Testament), ez idáig  a német vonal valahogyan elkerült. Régebben belehallgattam német thrash zenekarok dalaiba is, de a hallottak valahogy nem fogtak meg. Ez idáig.

 

Most ugyanis kezembe került a Kreator legújabb, Phantom Antichrist című albuma (egyik diákomnak hála). És ez bizony egy bitang erős lemez, tele remekül felépített dalokkal. Mindegyik nótában találtam valamit, ami megjegyezhetővé tette számomra a dalt. Egyszer a nóta riffjei, vagy a refrén, vagy a gitárszóló, de mindegyik nótában találtam valami emlékezeteset.

 

Az összes nótán nem megyek végig, két kedvencemet kiemelem. Az egyik a nyitó Mars Mantra, amiben a thrash-hez szokatlan módon dúdolás (!) is van, de valahogy tökéletesen beleillik a stílus hangulatába. Remek felvezetése az albumnak. A másik a The Few The Proud The Broken. Ebben a nótában minden van, ami egy thrash nótában lehet: emlékezetes riff, gyilkos gitárszóló, király refrén, még egy kis akusztikus rész is. Mindez jó érzékkel összerakva, egymáshoz illesztve.

 

A gitárszólók amúgy az egész albumon nagyon rendben vannak. Ha kell dallamosak, ha kell thrashesen agyamentek, hisztérikusak. Megéri odafigyelni rájuk, nagyot dobnak a dalokon. Akusztikus rész is van több, de csak annyi, hogy az utána lévő keményebb rész csak még hangsúlyosabbá váljon.

 

Összességében igencsak erős a Kreator nyáron megjelent albuma, a Phantom Antichrist. Ha szereted a thrasht, nem fogsz csalódni benne.

 

Itt egy videó ízelítőnek:

 

 

A The Few The Proud The Broken nyitóriffjét leírtam tabba, itt találod. Az „A” és a „B” rész majdnem ugyanaz, csak egy kis tompított játékban térnek el. (Az albumon a gitárok egy hanggal lejjebb vannak hangolva.)

 

Kreator The Few, the Proud, The Broken nyitóriff

Guitar Pro-val megcsináltam, hogy meg is tudd hallgatni:

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük