Hogyan válasz gitártanárt? 2


Gondolkodtál már rajta, hogy esetleg elmész egy gitártanárhoz? Ha igen, nem vagy könnyű helyzetben, hiszen rengeteg tanár van. Tény, hogy egy jó tanár rendkívül meg tudja gyorsítani a fejlődésedet, és élvezetesebbé, izgalmasabbá tudja tenni a gitártanulást. De hogyan találod meg a Számodra megfelelő tanárt? Írtam a témáról egy cikket, 

Rengeteg lehetőséged van arra manapság, hogy fejleszd a gitártudásodat. Ennek egy hatékony módja, ha elmész egy megfelelő gitártanárhoz. De hogyan tudod kiválasztani a rengeteg gitároktató közül, hogy ki mellett tudsz majd a leggyorsabban fejlődni (ezzel rengeteg időt és pénzt spórolva meg)? Ebben a cikkben végignézünk pár szempontot.

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy végiggondold, hogy mi a célod a gitározással. Ugyanis ehhez a célhoz kell találnod megfelelő tanárt! Egyszerűsítés képen bontsuk két részre a lehetséges célokat. Fontos, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Nincs jó cél vagy rossz cél a gitározásban. Nézzük!

1. Lehet, hogy az a célod, hogy megtanulj pár akkordot, vagy dalt. Nem akarsz mély, átfogó tudáshoz jutni, megelégszel azzal, ha „örömzenélsz”. Nem vagy kíváncsi a „miértekre”, arra, hogy egy dal hogyan épül fel, hogyan lehet szólókat írni, hogyan lehet improvizálni, stb, hiszen nem célod, hogy ezeket megismerd. Egyszerűen csak jól szeretnéd érezni magad a gitárral úgy, hogy nem bonyolódsz bele a számodra felesleges dolgokba. Ha ez a célod, remek! Közelebb jutottál a megfelelő tanár kiválasztásához!

2. Lehet, hogy nagyon jó gitáros szeretnél lenni, aki tényleg átlátja a gitározást. Érdekelnek a „hogyanok” és a „miértek”. Lehet, hogy saját dalokat szeretnél írni. Vagy kedvenc együtteseid zenéjére saját szólót szeretnél készíteni. Lehet, hogy improvizálni szeretnél, magas szinten szólózni kedved szerint. Ez a célod? Remek! Már csak a megfelelő tanárt kell ehhez megtalálnod…

A következő lépés megtétele előtt tudnod kell, hogy nincs két egyforma gitártanár. Mindenkinek megvan az erőssége, és a gyengesége. A cél az, hogy olyan gitártanárt találj, aki abban erős, ami számodra fontos, és abban gyenge, ami számodra nem fontos, lényegtelen.

Nézzük meg azt, hogy a céljaidtól függően miben kell egy gitártanárnak erősnek lennie, és mi az, ami nem számít, lényegtelen (és így lehet gyenge benne).

Ha nagyjából az 1. pontban leírtak alapján ismertél magadra, akkor fontos, hogy a gitártanárod tudjon sok dalt eljátszani. Egyrészt inspirálni fog, ha látod, hogy a tanárod eljátssza a kedvenc számaidat. Ez egy rendkívül fontos tényező. Így sokkal több kedved lesz Neked is gyakorolni. Másrészt, a gitártanárod így meg tudja mutatni a kedvenc számaidban előforduló nehezebb részeket is. Ezeket lehet, hogy máshogyan kell gyakorolni, vagy van valami olyan „fogás”, amit jó, ha ismersz.

Mivel nem célod annak megértése, hogy mi miért van a gitáron, ezért felesleges is, ha a tanárod zeneelmélet, kottaolvasást mutat, vagy bonyolultabb technikákkal foglalkoztok. Ellenben fontos, hogy -mivel dalokat akarsz tanulni- képes legyen bemutatni azokat, és jól el tudja magyarázni a dalokban található nehezebb részek megtanulásának, kigyakorlásának módját.

Tehát ebben az esetben a gitártanárod erőssége kell, hogy legyen az, hogy sok dalt ismerjen, és érthetően el tudja magyarázni a nehezebb részek eljátszásának módját is. Nem baj, ha nem virtuóz gitáros (és így ezen a téren megvan a gyengesége), mivel Neked sem célod virtuózzá válni, ezért ez nem fog cseppet sem hátráltatni.

Ha a 2. pontban leírtak alapján ismersz inkább magadra, akkor a legfontosabb, hogy a gitártanárod rendszerként lássa a gitározást, és így is tanítsa. Mivel alapos, mélyreható ismereteket szeretnél, ezért nem célod az, hogy különálló dalokat, darabokat tanulj meg, mert ez sokszor széttöredezett tudást eredményez (ami, ha az 1. pontban leírtak a célod, akkor egyáltalán nem baj!) Ehelyett olyan általános szabályszerűségek megismerése, és megtanulása fontos számodra, amelyekkel minden példa leírható, megismerhető!

A rendszer kifejezés azt takarja, hogy egy olyan lépésről-lépésre útmutatót kapjál, amivel a számodra fontos zenékhez szükséges képességek megtanulhatóak. Nézzünk egy példát:

A pengetés megtanulásánál ilyesmit kell, hogy mondjon, és mutasson a tanárod: Ennek az első leckének a megtanulása jelenti a biztos alapokat a pengetésed számára. Ha ez megvan, akkor jöhet a második lecke. Ha az első lecke megy, akkor a másodikat sokkal könnyebben és gyorsabban fogod tudni megtanulni. Ha az első kettő megvan, akkor jöhet a harmadik, stb. Ezekre azért van szükség, mert abban a stílusban, amit szeretnél játszani, a szólók, riffek során így alkalmazzál a pengetést.

Tehát kaptál egy lépésről-lépésre útmutatót, amit csak követned kell! Ez persze csak egy példa volt a pengetéssel, minden más terület esetében ez ugyanígy igaz! Tehát az improvizációnak ugyanúgy megvan a lépésről-lépésre rendszere, mint a saját dalok írásának. Hasonlóképpen a sweep-pickingnek, a legatonak, akkordoknak, skálaformáknak, stb.

És a legjobb az egészben, hogy ezek a rendszerek összekapcsolódnak, és egy egységes egésszé válnak! És ezt a tanárodnak is tudnia kell, és persze el kell tudnia magyarázni! Nézzünk pár példát:

Hogyan fogsz tudni jobban improvizálni, ha megtanulod ezt és ezt a pengetéses gyakorlatot? (Itt a pengetés rendszere és az improvizáció rendszere kapcsolódik össze.)

Miért fogsz tudni gyorsabban pengetni, ha megtanulod ezt a sweep-picking gyakorlatot (Itt a pengetés és sweep-picking rendszere ér össze.)

Hogyan fogsz tudni jobb, változatosabb dalokat írni, ha megtanulod ezeket a skálaformákat? (Itt a skálák és a dalírás rendszere kapcsolódik.)

Hogyan fogsz tudni izgalmasabban szólózni, ha ismered a zeneelméletnek ezt és ezt a részét (itt nyilván a zeneelmélet és a szólózás ér össze.) Stb.

Tehát ebben az esetben a gitártanárod erősségének kell lennie, hogy rendszerben tudjon gondolkodni, és erre meg tudjon tanítani Téged is! Ha megvan az a gyengesége, hogy nem ismer annyi dalt, az nem lényeges, nem fog hátráltatni Téged, hiszen manapság már az összes dal fent van a neten, így a rendszerek birtokában már azt a dalt fogod tudni megtanulni, amelyiket csak akarod!

Ha a gitártanárod olyan szemlélettel tanít, ami segít a céljaid elérésében, még akkor is van pár szempont, amire érdemes odafigyelned.

Az egyik az, hogy a gitártanárod mennyire lelkiismeretes a fejlődésed követésében. Lehet, hogy Te is jártál már úgy (ha volt már dolgod gitártanárral), hogy a tanárod megkérdezte Tőled, hogy „mit is csináltunk múlt órán?” Szerinted mennyire követi az ilyen tanár a fejlődésedet? Mennyire készül fel az óráidra? Mennyire van átfogó stratégiája a fejlődésedre nézve?

Nem nagyon, igaz? A tanárodnak tudni kell, hogy hol tartasz a fejlődésben. Pontosan fel kell jegyeznie, hogy milyen leckéket kaptál meg, hiszen ez alapján tudja, hogy hol tartasz, és minek kell következnie. Szerinted számít az a fejlődésedben, hogy össze-vissza kapod-e a leckéket, vagy van egy összetartó „terv”, stratégia a leckék mögött? Számít az, ha a tanárod felkészül az óráidra? Számít az, ha pontosan tudja, hogy mikor melyik leckét vettétek? Biztos lehetsz benne…

A következő fontos szempont, hogy a gitártanárod mennyire tud tanítani, mennyire ismeri a tanulás pszichológiáját. Ugyanis lehet valaki nagyon jó gitáros, de csapnivaló gitártanár. Szerinted mikor fogsz gyorsabban fejlődni? Ha a tanárod remek gitáros, de nem tudja jól elmagyarázni Neked a dolgokat, nem képezte magát tanításban, nem tudja, hogy különböző emberekkel másképpen kell bánni, nem figyel oda a Te reakcióidra? Nincs meg benne az empátia a Te problémád átélésére?

Vagy akkor, ha a tanárod bár nem a legnagyobb virtuóz, de pontosan tudja, hogy hogyan kell tanítani, mi a tanulás „menetrendje”, mi a tanulás pszichológiai háttere? Ha megvan benne az az érzékenység, ami ahhoz kell, hogy felismerje a diákja nehézségeit? Ha pontosan felismeri a Te nehézségeidet, azt, hogy mi megy nehezen és miért, és tud adni egy „receptet” ezen problémák megoldására?

Biztos lehetsz benne, hogy a második esetben fényévekkel gyorsabban fogsz fejlődni. Ugyanis a tanítás nem abból áll, hogy a gitártanár megmutatja, hogy mennyire jól tud gitározni. Persze, hogy jól tud, ezért ő a tanár. Csakhogy ezt a tudást át is kell tudni adni. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a tanár képezze magát a tanításban is. Manapság már rengeteg könyv van, ami a tanulással, tanítással foglalkozik, interneten is csomó helyen utána lehet nézni, tehát ez csak a tanár elhatározásától függ, hogy képezi-e magát ilyen téren, vagy sem.

Az utolsó kérdéskör ebben a cikkben az óradíj lesz. Mostanra már látod, hogy rengeteg dologtól függ, hogy a tanárod megfelelő választás lesz-e számodra. És persze az órák díja is egy tényező, pláne úgy, hogy manapság a többség számára nehéz megélni. De ha nem a megfelelő tanárt választod (aki lehet, hogy olcsón tanít), akkor Veled is előfordulhat, hogy éveket jársz úgy hozzá, hogy nem azt tanulod, ami számodra fontos, és lehet, hogy erre csak évek múlva jössz rá! Ugyan a tandíj olcsó, de összességében mégis elköltöttél egy csomó pénzt úgy, hogy alig tanultál valami számodra hasznosat. És a legrosszabb az, hogy az eltelt időt (hónapokat, éveket) már senki és semmi nem tudja visszahozni. Míg egy drágább tanárnál, aki jobban érti a gitártanítás „művészetét”, ugyanazt egy fél év alatt meg tudtad volna tanulni. Így összességében olcsóbban, és ami még fontosabb, hogy gyorsabban érted volna el ugyanazt a szintet.

Az ár relatív. Attól függ, hogy mit kapsz érte. Ahogy egy számítógépet is az alapján értékel az ember, hogy mire képes, és nem csak az ára alapján. Egy csúcstechnológia biztosan többe kerül, mint egy „ókori” vasdarab, de többet is tud…

Remélem, segít ez a cikk a Számodra megfelelő gitártanár megtalálásában. Ugyanis, ha sikerül megtalálnod a megfelelő tanárt, az rendkívül meggyorsíthatja és élvezetesebbé teheti a gitározás -nem is olyan könnyű- megtanulását.

Ha Neked is egy olyan rendszerre van szükséged, amivel a határ a csillagos ég, akkor klikk ide: Gitároktatás könnyűzenei stílusokban

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Hogyan válasz gitártanárt?