Félre a kedvetlenséggel!


Előfordult már Veled is, hogy valahogy nem volt annyira kedved gyakorolni, kezedbe venni a gitárt, mint máskor? Ha a megfelelő szemlélettel gondolsz a gitározásra, akkor az ilyen esetek könnyen elkerülhetőek. Írtam egy cikket, amiben megtudhatod, hogyan.

Ha már egy ideje gitározol, akkor biztosan voltál már úgy, hogy kezedbe vetted a gitárt, és elröpült az idő, csak később vetted észre, hogy milyen sokat is gyakoroltál. Ilyenkor minden olyan természetesen jön, érzed, hogy haladsz, fejlődsz.

Máskor viszont, valamilyen oknál fogva, nehezebben megy a gyakorlás (legyen az valami magánéleti, vagy munkahelyi, iskolai probléma). Emberek vagyunk, nem robotok, így nem tudunk mindig ugyanolyan lelkesedéssel, elszántsággal, „tűzzel” leülni gitározni.

Márpedig az, hogy ezekben a nehezebb időszakokban is képes legyél gyakorolni, rendkívül fontos abban, hogy végül eléred-e azt a szintet a gitáron, amit szeretnél. Ebben segít az, ha kitűzöl célolat magad elé. Azonban nem mindegy, hogy milyen célokat tűzöl ki. De menjünk az elejéről, először nézzük meg, hogy miért jó célokat kitűzni.

A célkitűzés többféleképpen is segít abban, hogy fejlődjél a gitáron. Először is motivál. Sokan azért hagyják abban a gitározást, mert idő előtt elfogy a motivációjuk. Márpedig, ha valaki nem érzi úgy, hogy a gyakorlás megérné a „fáradtságot”, akkor nem fog gyakorolni.

Ha van egy célod, akkor könnyebb látnod magad előtt, hogy tulajdonképpen mire is megy ki a játék, miért is csinálod ezt az egészet. Többféle célt is kitűzhetsz: rövidtávra, közép- és hosszútávra.

Másodszor: ha vezeted a kitűzött céljaidat, akkor nagy lelki erőt ad az, amikor utólag ezeket visszanézed. Látni fogod, hogy fejlődtél, hogy elérted, amiket kitűztél! Kevés dolog erősíti jobban az önbizalmat, mint amikor visszanézed azt, amit már elértél! Szerinted, hosszabb távon befolyásolja az, hogy elérd a számodra fontos szintet a gitáron, hogy mindvégig meglegyen az önbizalmad magadban, és a tanulás folyamatában?

Biztos lehetsz benne.

Oké, tehát érdemes célokat kitűznünk magunk elé, hogy meg tudjuk tartani motivációnkat hosszabb távon. De milyen célokat? Nézzünk egy példát máshonnan. Tegyük fel, szeretnél több fekvőtámaszt nyomni, mint amennyit jelenleg tudsz. Ilyenkor mondhatod azt, hogy „minden nap lenyomok egy fekvőtámasszal többet, mint tegnap”. Mi fog történni?

Egy darabig ez így biztosan menni fog. De előbb-utóbb lesz olyan napod, amikor fáradtabb leszel, vagy csak szimplán nem lesz kedved magadat a végletekig gyötörni. És ha ilyenkor nem csinálod meg az adagodat, akkor meg rosszul érzed magad, mondván „fenébe, ma lusta/béna/stb. voltam”. Márpedig az ember semmi olyat nem tud sokáig csinálni, amivel kapcsolatban rosszul érzi magát.

Mennyivel hasznosabb lenne csak annyit megfogadni, hogy „minden nap fogok fekvőtámaszozni, annyit, amennyi aznap telik tőlem”. Vagyis a cselekvésre koncentrálni, és nem konkrét számokra. Így lesz olyan napod, mikor többet fogsz lenyomni, és lesz olyan, amikor kevesebbet. De csinálni fogod! És közben nem érzed magad rosszul. És mivel csinálni fogod, ezért egyre többet fogsz tudni csinálni!

Ugyanígy működik a dolog a gitáron is. Ha azt fogadod meg, hogy „minden nap gitározok 2 órát”, akkor ezt vagy sikerül tartanod, vagy nem. Előbb-utóbb lesz olyan nap, hogy nem. De ha annyit fogadsz meg, hogy „minden nap annyit gyakorlok, amennyi belefér”, akkor ugyan lesz némi ingadozás, de a kezedben lesz a gitár minden nap.

Továbbá, azt sem fogod mondani magadban, hogy „ááá, ma csak 15 percem lenne, azért nem is éri meg kézbe venni a gitárt”. És persze, amikor több időd van, akkor meg örömmel fogsz többet gitározni.

Ugyanígy a technikai dolgok esetében is. Ha azt tűzöd ki, hogy „egy hónap múlva szeretnék 150-ben tizenhatodokat játszani” az vagy összejön vagy nem. Ha azt tűzöd ki, hogy „minden nap foglalkozom a pengetésemmel 1 hónapon át, úgy, hogy a cél az, hogy hónap végére gyorsabban tudjak pengetni”, az nagyobb eséllyel sikerül, hiszen azt, hogy minden nap foglalkozol-e a pengetéseddel (akár csak 5 percet, ha egyik nap csak annyit tudsz), az csak rajtad áll.

A lényeg az, hogy ha magára a cselekvésre koncentrálsz, akkor hosszabb távon jobban meg tudod tartani motivációdat, és örömmel fogsz gitározni. Ezért fontos, hogy motivációd fenntartására egy olyan stratégiát válassz, ami hosszú távon működik.

 

 

Ha segítség kell, itt találod: könnyűzenei gitároktatás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük