Blues motívum Guthrie Govantől


 

A videó első felében Gutrie arról beszél, hogy mennyire fontos ahhoz, hogy valaki képzett zenész legyen, hogy ne csak skálázzon fel-le a gitár nyakán, hanem megjegyezze, megtanulja a skála minden egyes hangjának a hangulatát, hangzásvilágát a kísérethez képest. Hiszen a skála minden hangja másképpen szól arra az akkordra, ami a kíséretben szerepel.

 

A videó második felében azt mutatja be, hogy a pentaton hangzástól hogyan lehet eljutni fokozatosan a dór skálára jellemző hangzásig. (Ha érdekelnek a skálák, a másik honlapomon találsz segítséget.) A dór skálát a gitár felépítése miatt könnyebb gyorsan játszani, „darálni”, mint a pentatont, a húronként három hangos kiosztásban. Guthrie viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a kettő ne különüljön el, ne az legyen, hogy egyszer a gitáros pentatonban játszik, aztán átvált „daráló” üzemmódba a dór skálához, hanem a kettő olvadjon egybe, és fokozatosan kerüljön egyre előrébb a dór skála hangzásvilága.

 

Az első példa még pentaton, aztán egyre „dórosabb” lesz.

 

A negyedik példát leírtam tabba, itt találod. A ritmikai kiosztással nem vacakoltam annyit, itt-ott nem pontos (nehéz minden kis frazírt pontosan visszaadni), de improvizatív műfaj lévén, ez nem is annyira fontos.

 

Guthrie Govan blues motívum

 

Készítettem egy hangfájt is, egy A dúr 9-es szól, itt-ott kis díszítéssel, próbáld meg rájátszani a motívum egyes részeit, vagy az egészet, vagy ezekből a hangokból mást, vagy teljesen mást. 🙂

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük