Képességek improvizációhoz 2


Emailben kaptam egy olyan kérdést a napokban, hogy milyen képességek kellenek az improvizációhoz. Gondoltam, a választ ide is leírom. Elöljáróban annyit, hogy az improvizáció magas szinten talán a legnehezebb dolog, mert sok zenei képesség szükséges hozzá. Ráadásul ezen képességek együttes kombinációja szükséges, vagyis egy időben egy jól improvizáló gitáros jó néhány képességét használja fel egyszerre. Ez benne talán a legnehezebb dolog. Olvass tovább!

Tehát, ha Te is szeretnél improvizálni a gitáron, akkor ezekre a zenei képességekre biztosan szükséged lesz:

-hangszerismeret (skálák, akkordok, hangok a gitár nyakán)
-jó hallás (hallásfejlesztés)
-technikai tudás (pengetési módok, sweep picking,  legato, tapping, ízlés szerint)
-ritmikai jártasság (ritmikai jártasság fejlesztése: negyed-nyolcad-tizenhatod, triola, nagy triola, szünetek, különleges osztások:kvintola, septola, páratlan ritmikák: 5/4, stb)
-frazírozás (nyújtás, slide, stb).
-zeneelmélet

Vagyis nagyjából minden kell hozzá, amit gitáron gyakorolni lehet. Magas szinten ezért olyan nehéz. Persze valahol el kell kezdeni, és a kezdéshez ezeket egyáltalán nem kell mind tudni. Ha szeretnél improvizálni, kezdj neki azokkal a képességekkel, amikkel rendelkezel, és majd menet közben megszerzed a többit.

 

Segítség kell a tanulásban? Klikk ide: gitároktatás felnőtteknek

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Képességek improvizációhoz

  • csaba Bejegyzés szerzője

   Helló Greg!

   Köszi, remek felvétel!
   Nagyon klassz témákat/dallamokat játszik ezen a gitáros kolléga. Több fekvésben is játszik, ami megint csak nagyobb mozgásteret tesz lehetővé.

   Amin kicsit még lehet gyúrni az egyrészt a vibrato (lehetne jobban kontrollált), másrészt, hogy kicsit változatosabb legyen (több technika pl. tapping, pengetés, sweep picking, stb) és nagyobb ritmikai változatosság jellemezze (kitartott hangok és gyorsabb hangok váltogatása illetve tudatosabb megtervezése ritmusképletekkel).

   De ezek már csak részletek, összességében egy remek gitárszóló, és pontosan tudom, hogy nagyon komoly gyakorlás áll mögötte. Gratulálok!