Flamenco: skála lehetőségek Am akkord esetében. 2


Most egy kis flamenco van soron. A napokban a youtube-on barangolva akadtam Ruben Díaz csatornájára, majd utána megnéztem a honlapját is. Egy hosszú cikkel, és egy sor videóval mutatja be azokat az újításokat, amiket nagy példaképe, Paco de Lucía hozott a flamencoba. Mivel sajnos nem értek a flamencohoz (csak szeretem), de úgy látom, Ruben nagyon is, így engem meggyőzött a mondanivalójával.

Ebben a videóban azt mutatja be, hogy miket lehet játszani flamenco zenében egy moll akkordra, pl. egy A mollra.

http://www.youtube.com/watch?v=lZmLFuqM7MA&feature=channel_video_title

http://www.youtube.com/watch?v=lZmLFuqM7MA&feature=channel_video_title

A moll akkordra játszható skálák bemutatása 1:04-nél kezdődik. Paco de Lucía előtt moll akkordra csak a természetes moll skálát (másol neve: éol skála) játszották (2:05). Majd ő használta először moll akkordra

-a harmonikus moll 4. fokú skáláját (2:40),

-a melodikus moll 2. fokú skáláját (2:55),

-a dór skálát (4:15),

– a fríg skálát (4:32)

– a harmonikus mollt (4:55).

Segítségképpen leírtam ezeknek a skáláknak egy viszonylag könnyebben játszható részét tabba, meg tudod nézni, le tudod tölteni.

Flamenco skálák moll akkordra

Felvettem egy A moll akkordot, így ki is tudod próbálni, rá tudod játszani ezeket a skálákat.

Én is tettem egy próbát, ez lett a vége:

Ezeket a skálákat persze más stílusokban is sokszor használják, pl. fusion, prog. rock/metal, stb.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Flamenco: skála lehetőségek Am akkord esetében.

 • Dibuz László

  Szerintem,az amit játszik az az Entre Dos aguas Paco-tól. Én ezt E-moll ba gondolom,hogy a darab abban van. IV.fok – term.moll V.fok -IV.fok – V.fok.csak soha nem oldódik fel E-mol ra. habár a flamenco zene nem tudom mennyire harmónia elemző…De ez csak egy saját vélemény.

  • csaba Bejegyzés szerzője

   Lehet, nem ismerem azt a nótát Paco-tól. Itt Ruben arról beszél, hogy Paco előtt egy moll akkordra csak a természetes moll skálát (éolt) játszották rá. Ezt a sokféle más moll jellegű skálát Paco rakta bele.

   Egyébként érdemes megnézni a többi videóját is, az egyikben pl. elmondja, hogy Paco előtt a flamenco harmóniaváza is nagyon egyszerű volt. A blueshoz hasonlítja. Abban 3 akkord van (tehát 3 fok), a flamencoban négy volt (ezek egyike volt a természetes moll).