Improvizációs tippek Scott Hendersontól 2


http://www.youtube.com/watch?v=Sm_VSjadCiU&feature=related

Ebben a videóban Scott Henderson mutat be pár dolgot a pentaton skálával kapcsolatban. Az improvizáció a nóta elején H pentatonban van (zenében a H-t angolul B-nek mondják). 1:16-nál bemutatja a szimpla H pentatont (1. fekvést). Majd 1:40-nél ugyanez a forma van, csak C#-ről indítva.  Majd 2:12-nél ugyanez, csak F#-ről. Az oka az, hogy mindhárom pentaton skála az A dúr hangnemből származik. Így ezeket megfelelő környezetben kombinálni is lehet. (Ha érdekelnek a pentaton skála fekvései, illetve felhasználása, keresd fel a másik honlapomat.)

 

2:32-nél bemutatja szépen sorban, hogy a három pentaton skála hogyan hangzik ugyan arra a H alapú kiséretre. Tipp: ha már az 1. fekvés megy mindhárom pentaton skálában, keresd ki mindhárom pentaton hangjait ugyanabban a fekvésben! Ott kezdődik a varázslat, amikor nem kell ugrálnod a gitár nyakán, hanem ugyanott váltogatod a különböző pentaton skálákat.

 

Kb. 3:50-nél arról kezdenek beszélni, hogy hogyan lehet színesebbé tenni a szólót azzal, hogy nem a szokványos számú hangot rakunk be egy motívumba. Pl. ha a zene nyolcados vagy tizenhatodos lüktetésű, akkor egy 4 hangos motívum alapból jól fog rá szólni. De mi van akkor ha egy motívum 5 vagy 7 hangot tartalmaz? Ilyenkor „eltolódik” a motívum kezdése az alap ritmikához képest, és ezáltal sokkal izgalmasabb, változatosabb lesz a szóló. Scott egy 7 hangos motívumokat mutat be, amik „forgolódnak” az alap lüktetésre. 7:48-nál egy háromhangos motívumot bolondít meg azzal, hogy az egyik hangot megismétli, így a motívum eltolódik az alaphoz képest.

 

Kb. 8:30-tól a tremolókar használatát mutatja be, mondja, hogy a slide gitár hangját szereti, és azt próbálja a tremolóval utánozni.

 

Remélem, találsz számodra hasznos ötletet, gondolatot ebben a videóban, nekem az egyik kedvencem Scott játéka a rock-fusion műfajban, mindig szívesen nézem/hallgatom.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Improvizációs tippek Scott Hendersontól

    • csaba Bejegyzés szerzője

      Szia! Köszi, örülök, hogy tetszik az oldalam. Arról, hogy milyenek ott a kották, nem tudok nyilatkozni, mivel nem néztem meg azokat részletesebben. Általánosságban, ezek a kották jók szoktak lenni kiindulási alapnak (ha nincs időm elmolyolni egy nótával, én is felkeresek egy ilyen oldalt, megnézem a akkordokat, aztán összehasonlítom azzal, amit hallok a felvételen). Javaslom, ha van időd, próbálj meg rájönni hallás útján az akkordokra, sokkal jobban fejlődsz így. Vagy, ha át is futod az akkordokat, a hallásoddal ellenőrizd le. Az adja meg a legbiztosabb tudást, ha a saját hallásoddal tudod eldönteni, hogy valamelyik kotta jó vagy nem.