Mit tudsz lejátszani most azonnal?


Tegyük fel, hogy odalép hozzád egy turista az utcán, és megkérdezi, hogy merre van valami. Ilyenkor két dolog lehet: vagy tudsz neki válaszolni akkor rögtön, vagy nem (persze, el is mutogathatod a keresett irányt-jobb híján). Tegyük fel, hogy tanulsz azon a nyelven, ahogyan megszólít. Legyen ez a példa kedvéért az angol. Ha megérted, hogy mit kérdez tőled, az kezdőlépésnek jó. De még nem minden, hiszen el is kell tudnod mondani a választ. Vagyis több képességedet is kell fejlesztened, hogy teljesíthesd ezt a küldetést. Egyrészt meg kell értened, hogy mit mond (angol nyelvű filmek, youtube, stb nézése például segít), másrészt viszont az aktív szókincsednek is olyan szinten kell lennie, hogy el tudd mondani, amit akarsz (ehhez meg a beszélgetést kell gyakorolni). Ha abban a pillanatban nem jut az eszedbe egy szó, az gáz. Nem mondhatod azt neki, hogy „bocsesz, hazaszaladok a szótárért, addig menj játszani, félóra múlva itt találkozunk”.  Akkor is gond van, ha valamit nem értesz meg a mondandójából. Vagyis akármelyik részét buktad el, elbuktad az egészet. Hogy jön ez a gitározáshoz? Olvass tovább!

 

Ugyanez a helyzet a gitározással is. Csak az számít, amit ebben a pillanatban el tudsz játszani, csak erre támaszkodhatsz. Persze, gyakorlás során olyat is kell gyakorolni, ami még nem megy, ez természetes. De lejátszani csak azt fogod tudni egy adott helyzetben (pl. szülinap során, ha kezedbe nyomják a gitárt, hogy „há, hallottuk, hogy gitározol, zenélj már valamit”, vagy egy koncerten improvizáció közben), amit álmodból felkelve is tudsz. Ha a gitáron van olyan képességed, amire nem fordítottál kellő figyelmet, akkor az visszahúzhatja az egész tudásodat (úgy, mintha megérted, hogy mit kérdez a turista angolul, de nem tudsz rá válaszolni). Az ilyen helyzetekben nincs idő felkészülésre, hozott anyagból kell dolgozni. És az nem elég, ha valamit „nagyjából” tudsz, vagy ha már „hallottál” róla. Csak az számít, hogy le tudod-e játszani akkor azonnal.

Ebből két dolog következik: egyrészt gyakorlás során nyilván olyat is kell gyakorolni, amit még nem tudsz, hogy idővel megtanuljad. De azokról a dolgokról se feledkezzél meg, amiket már le tudsz játszani. Ezek ugyanis az erősségeid. Ezekre fogsz támaszkodni egy éles helyzetben. És ezeket is folyamatosan sulykolnod kell magadba, hogy el ne felejtsd.

 

Ha segítség kell a gyakorlási terved összeállításában, itt találod: gitároktatás felnőtteknek

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük