Greg Howe improvizációs lecke


 

Ebben a videóban Greg Howe mutatja be, hogy hogyan közelíti meg az improvizációt, hogyan próbálja meg izgalmasabbá, változatosabbá tenni játékát. Itt a kontrasztot, mint zenei eszközt mutatja be többféle megközelítésben. A kontraszt jelenthet különbséget hangmagasságban (magas hang-mély hang), ritmikában (ritmus szerint kötött hangsor, vagy ritmustól független hangsor), hangnemben (az eredeti hangnemben játszik, vagy abból „kilépve” más hangnemből is bejátszik hangokat, stb.), kis- és nagy hangtávolságban, stb . Olvass tovább!

5.38-tól 6.47-ig a ritmikával kapcsolatban mutatja be a kontrasztot. Vagy olyan dolgokat játszik, amik a ritmusra illenek (pl.: ha minden negyedre 4 db egyenlő hangot játszik rá, akkor azok szabályos tizenhatodok), vagy olyan dolgot játszik, amikor nem ilyen szabályos ritmikai egységekben gondolkozik, hanem ritmustól függetlenül játszik.

 

7.35-től 8.41-ig azt mutatja be, hogy hogyan lehet kontrasztot teremteni azzal, hogy egyszer az eredeti hangnemben (eredeti skálát használva) szólózik, vagy abból „kilépve”, más hangnemből, skálából is felhasználva hangokat.

 

9.08-tól 10.15-ig bemutatja ezek kombinációját, tehát amikor ritmikailag is, és hangnemet tekintve is kontrasztot képez, az előbbiek szerint.

fb_kontraszt

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük