Mágikus Blues Szóló Biblia


Bizonyára veled is előfordult kedvenc blues – blues-rock gitárosodat nézve, hogy eltűnődtél rajta, vajon neked hány emberöltőbe kerülne ilyen szintre jutni? Lehet, hogy úgy érzed, nincs elég tehetséged, vagy megakadtál egy szinten, és nem látod, hogy hogyan tudnál továbbfejlődni.

Pedig van megoldás! Nem kell, hogy született zenei zseni legyél ahhoz, hogy te is képes legyél a szintednek megfelelően jól játszani a bluest! Meg tudod tanulni úgy a blues gitár szólózást, hogy örömöd legyen a saját játékodban és érezd a fejlődést!

Csak sajnos ez nem jön magától. Szerintem te is érzed, hogy nem lehet csak úgy véletlenszerűen gyakorolva megtanulni jól játszani a bluest. Sok zenei készség együttes egysége kell a sikerhez, köztük olyan képességeké, amelyeket a gitárosok jó része nem is fejleszt (lásd lejjebb). Ilyenkor az ember azzal áltatja magát, hogy “csak gyakorolni kell, és majd jobb lesz”. És az évek meg csak telnek.

Amikor jobban elkezdett érdekelni a szólózás, nekem is egy lehetetlen feladatnak tűnt összerakni a mozaikdarabokat. Akkoriban több tanártól is tanultam, majd online tanfolyamokon vettem részt. Nem ment könnyen, de apránként helyükre kerültek a hiányzó láncszemek. A kulcs az volt, hogy az alapoktól kezdve egyszerre egy-egy területre koncentráljak, és abból próbáljam kihozni a maximumot. Erről szól a Mágikus Blues Szóló Biblia online tanfolyam.

Nézzük meg az első lépéseket, azt, hogy milyen alappillérei vannak a blues gitár szólózásnak, amelyeket te sem hanyagolhatsz el, ha örömmel telve és jól szeretnéd játszani a bluest.

A blues szólózás 1. alapja: ritmikai jártasság

Az első – minden zene alapja – a ritmus. De fogalmazzunk egyértelműen: ritmikai jártasság. Egy ugyanis, egy készség, amit a gitárosok nagy része nem fejleszt kellőképpen. A jártasság az, amit tudatosan fel tudsz használni, és tudatosan fejleszted. Ebben az első videóban a blues alapritmikáit fogjuk gyakorolni tapssal és számolással.

Ahogyan a videóban is említem, fontos, hogy csináld velem a tapsot és a számolást is! Ha csak tapsolsz, az nem elég. Ezeket a ritmusképleteket fogod használni szinte mindig, amikor bluest szólózol. A tapsolás a legjobb módszer a ritmikák tanulására. Csináld végig többször velem a leckét! Utána rágyakorolhatod metronómra is. Ha már nagyon könnyen megy, akkor továbbléphetsz a következő leckére.

A blues szólózás 2. alapja: a pentaton skála ismerete

A blues stílusban főként a pentaton skálával szoktak szólókat játszani. Így ennek a skálának az ismerete alapvető fontosságú ebben a stílusban (és más stílusokban is). Ebben videós leckében a pentaton skálával nézzük meg a korábban tanult ritmusképleteket.

Akkor menj tovább csak a triolás pengetésre, ha a negyedes és nyolcados már megy! Előtte jól gyakorold át a pentatont, hogy a skálaforma már jól rögzüljön, azzal már ne kelljen foglalkozni.

A blues szólózás 3. alapja: a blueskör ismerete

Ezt az akkordsémát nagyon mélyen be kell tanulnod, ha jól szeretnéd szólózni a bluest! Azt javaslom, hogy legalább tízszer csináld végig a gyakorlást a videóval, persze több is lehet. Lényeg, hogy meg kell tanulnod fejből, hogy melyik akkord mikor jön, és mennyit kell belőle játszani. Ha ez nincs meg, esélyed sincs, hogy jó legyen a blues szólójátékod!

A blues szólózás 4. alapja: motívumok létrehozása skálák, technikák segítségével

Ebben a videós leckében egy példát nézünk meg a csúszás (angolul slide) technikával, amellyel létrehozunk szóló motívumokat. A felhasznált hangok a pentaton skála hangjai.

Ezek voltak tehát azok az első lépések, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szintednek megfelelően, zeneileg jól tudjad játszani a bluest gitáron. Ha szeretnéd tovább fejleszteni a blues gitár szólójátékodat, olvass tovább, hogy megtudd, milyen további lépések kerülnek sorra a Mágikus Blues Szóló Biblia online tanfolyamban.

A blues szólózás technikái: ráütés, visszapengetés, csúszás, vibrato, nyújtás. Az elején lépésenként, külön gyakorlatokkal, majd sorba fűzve gitár szólókká. Helyes technikai tudás nélkül a játékod pontatlan és hamiskás lenne.

Rengeteg ritmusképlet, hogy színes legyen a blues szóló játékod. Az elején egyszerű, majd bonyolultabb ritmusképletek tapssal (szünetes ritmikák is), majd ugyanezek pentaton skálával, majd szóló gyakorlatokká fűzve. Tudatos ritmikai jártasság nélkül a játékod könnyen unalomba fulladna.

Skálaformák és skálaszekvenciák. Nemcsak, hogy az egész nyakon megnézzük a pentaton skálát, de olyan skálameneteket, futamokat is tanulsz, amelyek képessé tesznek arra, hogy a gitárnyak bármelyik részén tudjad folytatni a szólódat megakadás nélkül. Mindezt izgalmasan és változatosan. A skálaszekvenciák gyakorlása a kulcs a folyamatos játékhoz a gitárnyak bármely részén.

Zenei feszültség és stabilitás megteremtése, a hangok szerepe. Zenében nem mindegy, hogy a skála egyes hangjaival hogyan bánsz. Ezekből a leckékből megtanuld, hogy hogyan használd a hangokat úgy, hogy te és a hallgatóságod is izgalommal hallgassa a szólódat! Megismered, hogy milyen színezőhangokat játszhatsz a blueskör különböző részeire (a blueshang csak az egyik). E nélkül a tudás nélkül még akkor sem szólna jól a játékod, ha amúgy a skála – amit használsz – stimmelne.

Periódusérzék fejlesztése. A különböző színezőhangok használatához, a zenei feszültség és stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy tudjad mérni magadban az idő múlását, miközben szólózol. Hiszen az egyik akkordra rájátszhatsz olyan hangokat, amiket a másikra nem. Ezt a készségedet fejlesztik ezek a gyakorlatok.

Rengeteg Mp3 gyakorlófájl, hogy még hatékonyabb legyen a gyakorlásod. Teljes blueskör és blueskör részletek sokféle tempóban, hogy egészben és külön-külön is tudjad gyakorolni a megtanult motívumokat. Periódusérzéket és ritmikai jártasságot fejlesztő gyakorlófájlok, amelyeket máshol nem találsz.

Milyen leckéket tartalmaz a tanfolyam? Itt találod a teljes listát.

És mennyibe kerül a tanfolyam?

Többe, mint a Kezdőgitártréning, de kevesebbe, mint amennyit ér.
A diákjaimmal, akik hetente járnak hozzám órára, ennek az anyagmennyiségnek a megtanulása minimum fél évbe szokott kerülni, de inkább egy - másfél évbe.
Jelenleg a havi tandíj 16 000 Ft heti 1 órával számolva. Ha megcsinálod a matekot, akkor ez a tananyag minimum 96 000 forintodban kerülne - fél évvel számolva.

Online formában azonban a tiéd lehet 16 900 forintért.

És hogy akkor mi ebben a trükk? Semmi. A gitározásban sincs semmi trükk, csak helyes és kitartó gyakorlás. Azért csináltam ezt a tanfolyamot, hogy elérhető áron te is meg tudd tanulnia a blues szólózást. Mint látod a leckesorrendből, minden trükk nélkül, viszont végigmenve lépésről-lépésre azokon a fontos zenei elemeken, amelyeket tudnod kell, ha a saját szinteden és zeneileg jól akarod játszani a bluest.

Használd ki ezt a lehetőséget, rendeld meg a tanfolyamot most!

A rendelés menete:

Fizetési mód: 8 napos banki utalás.
A rendelés nagyon egyszerű, a következőképpen zajlik: kérlek, töltsd ki az adataidat, majd kattints a "Megrendelem a tanfolyamot" gombra.
Kapni fogsz egy emailt a megrendelésedről az email címedre.

Majd fizesd be 8 napon belül a tandíjat (16 900 forint) erre a számlaszámra:
10700079-20547309-51100005 (CIB-es)

Befizetéskor mindenképpen tüntesd fel azt az emailcímet, amivel regisztráltál.
Ez segít abban, hogy könnyen be tudjalak azonosítani Téged, és így gyorsan folytathasd a tréninget.
Amint megérkezett a tandíj a számlára, aktiválom a hozzáférésedet, és máris folytatódhatod a tréninget.

A szolgáltató adatai:

Számadó Csaba egyéni vállalkozó
Telephely: 2011 Budakalász, Liget u. 42
Adószám: 66424145133

Figyelem!
Ha a "Megrendelem" gombra kattintasz, fizetési kötelezettség terhel.
Az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 8 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől.
Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 8 napon belül e-mailben jelezheted itt: csaba@gitaroznijo.hu

Lépéseid:

Töltsd ki a mezőket a valós adataiddal (figyelj, nehogy elgépeld, mert akkor nem kapod meg az üzeneteket!).

Kattints a "Megrendelem a tanfolyamot" gombra, és kész is vagy!

Hogyan szólíthatlak?*
Email*
Vezetéknév*
Keresztnév*

További kérdésed van?

Fusd át a leggyakoribb kérdéseket:

Hogyan férek hozzá a tanfolyamhoz?
- A tanfolyamhoz internet segítségével tudsz hozzáférni, online tanfolyam. Belépsz a tanfolyam oldalára, és meg tudod nézni a leckéidet.

Meddig tanulhatom a leckéket? Lejár a tanfolyam?
Addig tanulod a leckéket, ameddig csak akarod. A tanfolyam nem jár le, a saját tempódban tudsz haladni, ahogyan jól esik.

Ha elakadok egy leckével, kérdezhetek, kérhetek tanácsot?
- Naná! Minden leckében fel tudod tenni a kérdésedet, amit elolvasok és válaszolok.

Milyen szintű a tanfolyam?
- A Mágikus Blues Szóló Biblia a blues stíluson belül kezdő szintről indul. De nem kezdő tanfolyam. Ha teljesen kezdő vagy, akkor javaslom, végezd el a Kezdőgitártréning 5 hónapos tanfolyamot, mert azzal minden szükséges alapkészséget megszerzed, amelyek kellenek a további tanuláshoz. Ha megvannak az alapjaid, akkor belevághatsz ebbe a tanfolyamba, mert a bluest az alapoktól fogod tanulni. A tanfolyam utolsó leckéi (3. és 4. modul) már igencsak középhaladó szinten vannak. Ha remek blues gitáros vagy, akkor nem való neked ez a tanfolyam, de ebben az esetben egyébként sem keresel tanfolyamot, hiszen azért vagy remek blues gitáros.

Már egy ideje tanulom a bluest, nekem is való ez a tanfolyam?
- Ha úgy érzed, hogy megrekedtél egy szinten, ha úgy érzed, hogy unalmas, kiszámítható a játékod, akkor igen, neked is való a tanfolyam. Valószínű, hogy egy-egy készséged hiányzik, mint a ritmikai jártasság, hangok szerepe, a blueskör akkordjainak ismerete, periódusérzék hiánya, stb. Nézd meg a leckék sorrendjét, látni fogod, hogy miről szólnak.

Ha elvégzem a tanfolyamot, fogok tudni úgy játszani, mint Joe Bonamassa, Gary Moore, Robben Ford, Eric Clapton, stb?
- Nem. Mindannyiunk kedvenc blues gitárosai ritka zenei tehetségek. Márpedig a tehetséget nem lehet se tanulni, se tanítani. Ezért ez nem is a tanfolyam célja. A célja az, hogy te a saját szinteden tudjad jól játszani a bluest, és hogy az ehhez való készségeket megismerd és fejleszd.

Milyen gitár kell a tanfolyamhoz?
- Mivel szólózásról beszélünk, ezért jobb lenne az elektromos gitár. A leckék egy jó részét akusztikuson is lehet gyakorolni, de azért lesznek leckék, amiben a 12. bund fölé kell majd menni. Illetve, a nyújtásos leckéket nem lehet gyakorolni akusztikuson.

Ha további kérdésed van, szóljál azonnal!