Szólamok hangereje fingerstyle stílusban


Zeneileg szebb, kifejezőbb lesz a játékod, ha képes vagy a különböző ujjaiddal eltérő hangerővel pengetni, ha szükséges. Olvass tovább a részletekért

Fingerstyle stílusban több ujjal pengetünk (3 vagy 4 ujjal leggyakrabban), így tulajdonképpen több szólam jön létre. Lehet olyan helyzet, hogy ezek a szólamok nem egyforma fontosságúak. Annak a szólamnak célszerű a leghangosabbnak lennie sokszor, ahol a dallam van. Ezt onnan is be tudod azonosítani, hogy itt van a hangok között valami mozgás, ezt a szólamot tudod dúdolni.

A videó elején játszottam egy kis darabot. Figyeld meg, hogy az elején a basszus szólamban (tehát a legmélyebb szólamban, amit a hüvelykujjal pengetünk) van a mozgás. A mutató – és középső ujj ugyanazt pengeti itt végig. Így a basszus szólamot pengettem a leghangosabban. Majd a darab második részében a dallam átkerült a legfelső szólamba, amit a középső ujjal pengettem, így ott ez lett a leghangosabb.

Itt le tudod tölteni a kis zenei darab TAB-ját: Am fingerstyle bontás

Lehetnek persze olyan helyzetek is, amikor nem kell szétválasztani hangerő alapján a szólamokat, mert mindegyik, kb. egyforma fontosságú. De a lényeg az, hogy tudjál erről a jelenségről, és ha szükséges, akkor ki tudd hangsúlyozni a dallamot már a hangerő megváltoztatásával is.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.