3 rossz beidegződés, amely jelentősen visszavetette a fejlődésemet gitáron


Gyakori jelenség a zenetanulás során, hogy valamilyen rossz beidegződésre teszünk szert. Ebben a bejegyzésben bemutatok 3 olyan rossz beidegződést, ami számomra nagyon megnehezítette a fejlődést. Olvass tovább.

A videó tartalma szövegesen

Rossz beidegződések gitáron

A rossz beidegződések azért alattomosak, mert nem látszik rajtuk az elején, hogy rosszak. El lehet velük jutni egy szintre, és az ember úgy érzi, hogy minden rendben van a gyakorlásával. Csak azért jön a fal. Ilyenkor bármennyit gyakorolhat az ember, nem fogja tudni átverekedni magát rajta. Nagyon jól ismerem ezt a helyzetet, rossz beidegződéseim nekem is voltak (és persze jelenleg is folyamatosan figyelem a játékomat, hogy mit kellene finomítani rajta). Nézzük meg azt a 3 rossz beidegződést, ami nagyon lelassította a fejlődésemet.

1. Rossz beidegződés: feszes ujjak

Ha megnézed a régi Thunderstruck videómat, látni fogod, hogy mennyire feszes volt a középső és gyűrűs ujjam, amikor a mutató – és kisujjal fogtam a hangokat a riff elején. Márpedig a testben fellépő bármilyen feszesség gallyra vágja a fejlődést. Egy szintre el lehet jutni, de onnan nincs tovább.

Szerencsére felismertem a problémát, és sokat dolgoztam rajta, hogy semlegesítsem (illetve, hogy lecseréljem a rossz mozdulatokat jóra). Így manapság az ujjaim már jóval lazábbak játék közben.

Erre a megoldás a nagyon lassú gyakorlás volt. Ezt tanácsolom neked is, ha hasonló nehézségeid vannak. Ezt másképpen nem lehet megoldani. Le kell lassulnod annyira, hogy kontrollálni tudjad a mozdulataidat.

2. Rossz beidegződés: feszes váll

Hosszú évekig arra a lábamra raktam a gitárt, amelyik oldali kezemmel pengetek. És egy adott sebességnél egyszerűen nem tudtam gyorsabban pengetni. Sokszor pengettem félre is, a pengetésem teljesen bizonytalan volt. Így utólag látom, hogy mindez a pengető kezem vállának feszessége miatt történt.

Gitártanárként pedig azt is tudom, hogy a felnőtt férfi gitárosok körében ez egy nagyon gyakori probléma (a nőknek lazább az izomzatuk, így őket ez talán kevésbé érinti).

Azért is súlyos ez a probléma, mert a vállban fellépő feszesség fokozatosan átterjed a test többi részére is. Így egy idő után már feszes lesz a kar, csukló is, a hát, a nyak. Így viszont lehetetlen a könnyed, pontos és gyors mozdulatokat megcsinálni, ami a gitározáshoz kell.

Nekem az jelentette a megoldást, hogy a nyakamba veszem a gitárt, és álló tartásban végzem a gyakorlást. Így a pengető kezem válla sokkal lazább tartásban van. Emiatt növekedett a pontosságom és a gyorsaságom.

Mindig figyelj nagyon oda a tartásodra. A gitáron való gyakorlás itt kezdődik. Ha ez nem jó, semmi nem lesz jó. A játékod pontatlan, görcsös lesz.

3. rossz beidegződés: mindent csak egoval

Ez nagyon sokáig rejtve maradt előttem. Úgy gondoltam, hogy ha nagyon akarom, hogy sikerüljenek a mozdulatok, akkor azok majd sikerülnek. Így az akaratommal “akartam” rávenni az ujjaimat, a kezeimet a helyes mozdulatokra. Ha nem sikerült valami százszor, akkor megcsináltam százegyedszerre is, hogy sikerüljön. Azt gondoltam, hogy jó úton vagyok, hiszen nagyon akartam.

Most már tudom, hogy ez teljes zsákutca. Ezeknek a leheletfinom kis mozdulatoknak a kifejlesztése szempontjából nem számít semmit, hogy mennyire akartam, hogy sikerüljenek. Csak az az egy dolog számít, hogy a jó mozdulatot gyakorlom vagy sem. Ehhez pedig nagyon tényszerűnek kell lenni, amit meg kellett tanulnom.

Ez azt jelenti, hogy minden mozdulat után felteszem magamnak a kérdést, hogy ez most sikerült, vagy nem. Ha sikerült, akkor még megismétlem sokszor, hogy a jó mozdulat rögzüljön. Ha nem, akkor pedig valamit változtatok rajta. Lelassítom a mozdulatot, leegyszerűsítem, kisebb részekre vagdosom. Megteszem azt, ami kell, hogy sikerüljön legközelebb.

Ha ezek a dolgok neked is problémát jelentenek, akkor figyelj rájuk te is. Próbáld megvizsgálni a saját gyakorlásodat ezek alapján. Bármelyik rossz beidegződés kijavítása, lecserélése nagy mértékben fogja segíteni a fejlődésedet.

A végére pedig egy kérdés: neked milyen rossz beidegződéseid vannak vagy voltak? Mit tapasztalsz? Hogyan tudtad kijavítani őket? Kíváncsi vagyok a véleményedre, várom a hozzászólásodat!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük