Dúr – moll – és modális skála térképek gitáron


Ebben a bejegyzésben megtalálod annak skálarendszernek a térképét a teljes gitár nyakán, amely a zene legnagyobb részéért felelős. Lehet a kedvenced a népzene, spanyol zene, jazztől a rockon át a metalig bármi, ezen a skálarendszer biztos, hogy megtalálható benne. Tanuld meg a térképeket, olvass tovább.

A dúr,- természetes moll, – és a hozzájuk tartozó modális skálák adják a zene legnagyobb részét. Megéri így megtanulni őket. A videóból meg tudod tanulni ennek a skálának a térképrendszerét a teljes gitár nyakán.

A videóban a G dúr skálát látod (ezt hívják jón skálának a modális skála nevén). Ez a skála megegyezik az E természetes moll skálával is (ami az éol skála modális skála néven). A G dúrban található modális skálák:
G jón
A dór
H fríg
C líd
D mixolíd
E éol
Fisz lokriszi

Itt le tudod tölteni egyben bundszám szerint.

Itt pedig magukat a skála térképeket.

Mindegyik skálát mindegyik bundról le tudod játszani, csak ha más bundról kezded, akkor más skálát játszol. De attól még a térkép megegyezik. Pl. ha az első fekvést (ami a videóban a G jón volt) az 5. bundról játszod, akkor az A dúr skálát játszod (mivel az 5. bundnál az A hang van).

A skálák tanulásának több szintje van. Az első szint maguknak a skála térképeknek/formáknak a megtanulása. De vannak még további szintek, amelyeken megérted, hogy ezekből a skálákból hogyan lehet akkordokat, akkordköröket létrehozni, dallamokat, improvizációkat, gitárszólókat. Tehát a térképeken túl még van bőven tanulni való, de az biztos, hogy a térképek megtanulása egy nagyon fontos lépés.

Ha szeretnél jobban elmélyedni a témában, és segítségre van szükséged, nézd meg a Gitároktatás menüpontot. A tanítási módszeremben nagyon nagy hangsúlyt kapnak a skálák, hatékony leckék segítségével tudod begyakorolni a skálákat és felhasználásukat.

Végül egy kérdés: te melyik skálát ismered? Melyiket gyakorlod éppen? Mi okozza számodra a legnagyobb nehézséget a skálák tanulása során? Kíváncsi vagyok, írd meg hozzászólásban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük