Nem fejlődik a skálázásod sebessége a gitáron? Itt a megoldás… 6


A skálajáték fejlesztése a gitáron nem könnyű feladat. Ha neked is nehézséget okoz, tudjad, nem vagy egyedül. Nekem évekig beletört a bicskám, míg végül rájöttem arra a módszerre, ami segít. A furcsa az, hogy ez a módszer nem annyira egyértelmű, nem elég annyi, hogy “gyakorold sokat a skálázást, aztán majd egyszer valahogyan jó lesz”.  Ebben a videós bejegyzésben elmondom az okot, amiért sokak nem tudnak egy adott sebesség fölé jutni, és bemutatom a megoldást is. Olvass tovább!


 

A videó tartalma szövegesen:
Ha gyorsítani szeretnéd a skálajátékodat, tudnod kell, hogy más módszert érdemes használni, mintha a skálaforma megtanulása, az ujjrend és pengetés rögzítése lenne a célod. Utóbbi esetben jól használható, ha az elejétől a végéig végigmész a skálán. Ha viszont maga a skála gyorsítása a célod, akkor ez a módszer olyan rejtett hibákhoz vezethet, amit lehet, hogy észre sem veszel.

Amikor végigmegyünk a teljes skálán, mind a pengető -, mind a fogó kezünknek sok apró mozdulatot kell megtennie. Gondolj csak bele, hogy a pengető kezednek nem mindegy, hogy le – vagy felpengetéssel vált húrt, nem mindegy, hogy tompít vagy sem, az alkarod helyzete is változhat a húrokhoz képest, pozícionálni kell azt is. A fogó kéz esetében ott az ujjrend, a skálaforma izommemóriába való rögzítése, ha széles fogások vannak a skálában, akkor még plusz fizikai nehézség. Ráadásul, ez mind egyszerre! És tudod, mi történik, amikor a testünk ennyi új és finom és nehéz mozdulattal találkozik?

A természetes válasza az, hogy befeszül. Gondold meg, amikor először tanultál valami új dolgot pl. vezetni. Valószínű, hogy úgy markoltad a kormányt, hogy majdnem vizet facsartál belőle. Ez történik gitáron is, amikor egy skálát gyakorlunk. Lehet, hogy észre sem veszed, de valójában mire befejezed a skálát, mindkét kezed feszesebb lesz, mint amikor elkezdted. Pláne, ha gyorsítani akarod a skálát, és nagy tempóban gyakorlod. És ezzel van egy nagy gond…

A gitáron minden rögzül, amit gyakorolsz. Az is, hogy hogyan gyakorolsz, meg az is, hogy közben mit érzel! Ha azt érzed, hogy a skálázás nehéz, mert a kezeid már feszültek, akkor ez is rögzül. Így nem csoda, hogy gyakorolhatod akár napi 8 órát is a skálázást, de nem fog fejlődni a sebessége, nem lesz gyorsabb. Attól, hogy nem veszed észre (nem figyelsz fel rá), a kezeidben lévő feszültség növekszik, ahogyan végigmész a skálán. De ez csak akkor válik teljesen nyilvánvalóvá, amikor a feszültség miatt már rontasz, amikor már akkorává vált a feszültség, hogy az már konkrét hibát okoz, pl. mellépengetsz, vagy mellényúlsz. De már jóval ez előtt a pont előtt is megvolt a kezedben az a feszültség, ami hátráltat. És ez is rögzül, ha így gyakorolsz. Mi akkor a megoldás?

A megoldás az, hogy ha gyorsítani szeretnéd a játékodat, olyan kis darabokat gyakorolj egyszerre, hogy ne jöhessen létre semmilyen feszülés semelyik kezedben. Néhány hangot egyszerre. És gyakran pihentesd a kezed közben. Legjobb, ha lelógatod magad mellé. És amikor ez a néhány hang már jól megy, és úgy érzed, hogy teljesen laza mozdulatokkal tudod elvégezni, akkor hozzáraksz még néhány hangot. Így mész végig a skálán, apránként, gyakran pihenve közte. (Ahogyan korábban írtam, lassú tempóban érdemes végigmenned a teljes skálán is. Lassú tempóban – ha tényleg lassan gyakorlod – nem fog létrejönni a kezeid befeszülése.)

Teljesen lehetséges, hogy nem is tudsz az elején nagy tempóban végigmenni a teljes skálán. Lehet, hogy hetekig vagy hónapokig kell gyakorolnod a skálát 1-2 húron (nekem ez volt). Ez teljesen rendben van. Ne siesd el. Sőt, azt tanácsolom, hogy mindig gyakorold a skálaformákat 1-2 húron is, hogy egyre lazább izomtónussal tudjad játszani.

Ha így gyakorolsz, akkor fokozatosan szoktatod magadat az egyre lazább izomzattal való játékhoz. Ez eredményezi majd a gyorsaságot is.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

6 Gondolat “Nem fejlődik a skálázásod sebessége a gitáron? Itt a megoldás…

 • Szüts Szabó Attila

  Kedves Csaba!
  Köszönöm a segítséget. Megfogadom az ajánlásod, így fogok gyakorolni. Jókor jött a tanács, mert még kezdő vagyok, s így nem fog berögzülni a saját rossz módszer. A skála megtanulása, memorizálása szempontjából is hasznos a részekre bontás.
  Egyúttal megragadom az alkalmat és kívánok áldott húsvéti ünnepeket!
  Üdvözlettel:
  Attila

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszi, hogy írtál!
   Igen, a tanulás szempontjából is jó tényleg, ha részekre bontod.
   Sok sikert hozzá, és eredményes gyakorlást kívánok, és neked is kellemes húsvéti ünnepeket!
   Szia!

 • kovács gábor

  Szia Csaba !Köszi a jó tanácsot és teljesen egyet értek veled valóban nagyon lényeges hogy , a kezek ne legyenek megfeszítve ,én is sokszor elkövetem ezt a hibát de aztán eszembe jut amit régen is tanítottál hogy, játék közben ellenőrzöm magam hogy nincs -e megfeszítve valamelyik kezem . Sőt még az is gond nálam hogy ,például akár egy skálát akarok lejátszani és ha elsőre nem tudom hibátlanul lejátszani akkor türelmetlen vagyok de gondolom ezt a hibát mások is elkövetik . Most megpróbálom a te módszeredet alkalmazni és részekre bontva próbálom a skálákat gyakorolni kis lépésekben haladva lassan . Köszi a leckét . Gábor voltam.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszi, hogy írtál! Igen, nagyon jól teszed, hogy gyakorlás közben figyelsz, és ellenőrzöd magadat.
   Igen, a türelmetlenséggel is meg kell birkózni, ami nem könnyű. De meg kell csinálni, fontos
   a türelem.
   Ha van kedved/időd, majd írd meg, hogy hogyan sikerült ezzel a módszerrel a skálák gyakorlása.
   Köszi, sok sikert, szia!